Om apacheindianer Cochise

Geronimo

Gouyen Lozen MangaColorada Victorio

Om apacheindianen - Geronimo

Född: 1829 i västra New Mexico

Geronimo var en mäktig krigsledare och medicinman hos Chiricahuaapacherna. Hans indianska namn var Goyathlay som betyder "Han som gäspar". Namnet Geronimo fick han av mexikanska soldater när han ledda sina krigare i en hämndattack mot staden Arizpe i Mexico 1859 (från spanskans Jerome).

Geronimo avskydde de vita hela sitt liv och var ständigt upprorisk mot dem. Tillsammans med Victorio ledde Geronimo sina apacher i gerillakrig. Efter Victorios död blev Geronimo ensam ledare för Apachebandet.

1883 lyckades den amerikanska armén för första gången få tag i honom och övertalade honom att ge upp. Från februari 1884 tills maj 1885 stannade Geronimo på reservatet i San Carlos. Under den här tiden var han med i ett otal tidningar och en hel del myter skapades runt honom. 1885 flydde han återigen upp i bergen.

I ett påfrestande och kostsamt gerillakrig gäckades stora militära styrkor länge och väl av spridda krigartrupper, ledda av den legendariske krigsledaren Geronimo. Först sedan armén satt in sina "bästa indianspejare", generalerna Cook och Miles, och tagit risken att råka i diplomatiska förvecklingar med Mexico, genom att låta trupperna förfölja indianerna över gränsen så lyckades man få Geronimo på knä. Den 4 september 1886 kapitulerade han i Skeleton Canyon, Arizona.

Geronimo var den sista indianhövdingen som formellt kapitulerade till Förenta Staterna. Han fördes som krigsfånge till Fort Pickens, Florida. Där fanns redan de flesta av hans släktingar och folk. Förhållandena i lägret var allt utom bra, vilket resulterade i att de flesta av indianerna dog. 17 februari 1909 dog Geronimo i lunginflammation. Han begravdes vid Cuche Creek, Oklahoma.